ίγο πριν τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές συνομιλήσαμε με την υποψήφια δήμαρχο Χαλανδρίου, κ. Κρίστη Αγαπητού για το πρόγραμμα του συνδυασμού της και το γενικότερο όραμα γύρω από τον Δήμο. Η ίδια έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση σε ζητήματα πράσινης ανάπτυξης, ψηφιακού μετασχηματισμού, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ μίλησε και για την ανάγκη προσαρμογών, απόρροια των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κεντρική μας προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο, ανθρώπινο και ελκυστικό Χαλάνδρι, το οποίο θα εξασφαλίζει μια καλύτερη καθημερινότητα στους δημότες και στους επισκέπτες του. Πιστεύουμε, επίσης, ότι κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της πόλης είναι η ενίσχυση του οικιστικού χαρακτήρα σε κάθε γειτονιά. Εμείς έχουμε την ικανότητα, τη βούληση και την τεχνογνωσία για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Ποια έργα – παρεμβάσεις ειδικότερα θέτετε ως πρώτη προτεραιότητα;
Πρώτη μας επιλογή είναι να αποκτήσει ο Δήμος στο πρώτο εξάμηνο του 2024 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο και 4 επιμέρους ολοκληρωμένα σχέδια για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, την Προσβασιμότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Κάθε έργο που θα γίνεται στο Χαλάνδρι θα πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού, που θα οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα διαμορφώσουμε, επομένως, έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και μεθοδικά – όχι βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Ο νέος σχεδιασμός θα μας επιτρέψει, επίσης, να αξιοποιήσουμε μια σειρά από διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να υλοποιήσουμε χρήσιμα έργα. Ξεκινάμε από τη βιοκλιματική ανάπλαση των πεζοδρομίων και καταρτίζουμε ετήσιο πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης σε κάθε γειτονιά. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας, με νέες γραμμές και νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Διεκδικούμε επαρκείς χώρους στάθμευσης για τους νέους σταθμούς ΜΕΤΡΟ που θα γίνουν κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας και καταθέτουμε αίτημα για την κατασκευή υπόγειου σταθμού στο κέντρο του Χαλανδρίου. Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους δημότες και με αντίτιμο για τους επισκέπτες, ενώ σχεδιάζουμε μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.
Θέλουμε, επίσης, μια πόλη πιο πράσινη, όμορφη και ασφαλή. Σχεδιάζουμε τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, την ενίσχυση του πρασίνου σε κάθε γειτονιά, την απαλλαγή του δημόσιου χώρου από την αισθητική ρύπανση, τη δημιουργία κινήτρων για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, ενώ προσθέτουμε δημοτικές δράσεις για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Εφαρμόζουμε, παράλληλα, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, για να υπερασπιστούμε στην πράξη τον οικιστικό χαρακτήρα κάθε γειτονιάς.
Μιλήστε μας λίγο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι ανάγκες υπάρχουν για τον εκσυγχρονισμό δομών/λειτουργιών για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών;
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, με δραστικό περιορισμό της ανάγκης για φυσική παρουσία στις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε στην ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και αρχείων, εκπαιδεύουμε σχετικά το Ανθρώπινο Δυναμικό και παρέχουμε ηλεκτρονικά μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου.
Πέρα, όμως, από τα θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη, στοχεύουμε να επεκτείνουμε την ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Δήμου. Σχεδιάζουμε την εφαρμογή συστήματος τηλεδιοίκησης για να μπορούμε να εντοπίζουμε τις βλάβες στο οδικό φωτισμό και να τις επιδιορθώνουμε εντός 24 ωρών. Δημιουργούμε το πρώτο ολοκληρωμένο Δημοτικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση του μικροκλίματος και άλλων κρίσιμων δεικτών για τη σωστή λειτουργία της πόλης. Θα εφαρμόσουμε σύστημα τηλεματικής διαχείρισης του στόλου των δημοτικών οχημάτων, καθώς και σύστημα «έξυπνης» κινητικότητας, που θα ενημερώνει για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και τις διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα. Σχεδιάζουμε, επίσης, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με υπηρεσίες e-health.
Πείτε μας για το αναπτυξιακό σας πλάνο. Δεν χρειάζονται και κίνητρα για την στήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων;
Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα πάντα με τους όρους και τους κανόνες, που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσουμε στη βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προβάλουμε την αγορά μας και να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία δημοτικού παιδότοπου, για να διευκολύνουμε τις οικογένειες με παιδιά που θέλουν να κάνουν ψώνια, την καθιέρωση Κάρτας Δημότη με κίνητρα και προσφορές κ.ά.
Προωθούμε, επίσης, νέες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις καινοτόμες δραστηριότητες, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά και τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε χορηγικά προγράμματα για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και θα παρέχουμε πρόσθετα κίνητρα στις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμώσουμε τις δράσεις για την στήριξη των συμπολιτών μας που χρειάζονται την έμπρακτη βοήθειά μας.
Άλλες πρωτοβουλίες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη εν τέλει;
Με βάση το σχέδιό μας, ο Δήμος Χαλανδρίου θα παρέχει ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, εντός της επόμενης πενταετίας. Θα υλοποιεί ανταποδοτικά προγράμματα ανακύκλωσης ανά δραστηριότητα με κίνητρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς της αγοράς και του Επιχειρείν, για την υλοποίηση δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Θα παρέχει οριζόντιες υπηρεσίες σε νεοφυείς αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Θα έχει δημιουργήσει, επίσης, την πλατφόρμα «Αγαπάμε το Χαλάνδρι 2030», η οποία θα λειτουργεί ως σημείο επαφής μεταξύ των φορέων αστικής διακυβέρνησης, θα κινητοποιεί συνέργειες και καινοτόμα σχέδια για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Απαιτείται περαιτέρω στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία; ανάγκη για ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή ΣΔΙΤ σε κάποιους τομείς;
Ασφαλώς και θα χρειαστεί να αναπτύξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ενδεχομένως η αρχή να γίνει με την μελέτη – τοποθέτηση οδικού φωτισμού led, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Κτήμα Μαμόπουλου, την κατασκευή νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κάθε Δήμος οφείλει να αναζητά εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης, όταν δεν αρκούν οι διαθέσιμοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.
Αν θέλετε να σχολιάσετε κάτι άλλο
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, με αφορμή τις φυσικές καταστροφές που βίωσε η χώρα μας πρόσφατα. Η κλιματική αλλαγή είναι η νέα πραγματικότητα και τα ακραία φαινόμενα θα εμφανίζονται πλέον όλο και συχνότερα. Αυτό σημαίνει ότι, τόσο η χώρα όσο και κάθε Δήμος ξεχωριστά, χρειάζεται σχέδιο προσαρμογής, ώστε να προλάβει ή να περιορίσει τις επιπτώσεις.
Στο Δήμο Χαλανδρίου χρειάζεται να επενδύσουμε σε πιο ανθεκτικές υποδομές, να ενισχύσουμε τις δομές πολιτικής προστασίας και τα σχέδια αντίδρασης. Πρέπει, επίσης, να περιορίσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, να αυξήσουμε συστηματικά το ισοζύγιο πρασίνου, να ενισχύσουμε την ανακύκλωση, να εφαρμόσουμε κανόνες κυκλικής οικονομίας, να δώσουμε κίνητρα για πράσινες στέγες και προσόψεις.
Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Χρειάζεται προετοιμασία, γνώση και σχέδιο.
Πρώτυπη δημοσίευση: epixeiro.gr