Αν έρθει κανείς σε επαφή με τον αθλητισμό είναι δύσκολο να μην τον αγαπήσει. Η Κρίστη Αγαπητού είχε την τύχη να μπει στα λημέρια του αθλητισμού από μικρή και έτσι να μεγαλώσει νιώθωντας πως ο αθλητισμός είναι για εκείνη ένα μόνιμο καταφύγιο, κυρίως πνευματικό. Ένα τέτοιο συναίσθημα θέλησε να προσφέρει και σε άλλους, όταν δημιούργησε τον αγώνα δρόμου ρεματιάς Χαλανδρίου, ο οποίος μέχρι σήμερα διοργανώνεται κάθε χρόνο.
«Έχω περάσει από μπάσκετ, πόλο, κολύμβηση, τένις, γενικά από τον αθλητισμό όμως ερασιτεχνικά. Είμαι πολύ χαρούμενη που οι γονείς μου μου έδωσαν αυτά τα ερεθίσματα, του αθλητισμού, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα απασχόληση αυτή για τους νέους. Μετά από ένα σημείο, λόγω του σχολείου και των σπουδών, τα άφησα όμως και μόνο που είχα ασχοληθεί ήταν αρκετό. Έπειτα, ξεκίνησα το… τρέξιμο», εξήγησε μιλώντας στο GWomen και συνέχισε τονίζοντας το πόσο πολύ της άλλαξε τη ζωή ο μαραθώνιος: «Ξεκίνησα τελείως ερασιτεχνικά. Ο συζυγός μου έτρεχε, έκανε ταξίδια για αγώνες οπότε άρχισα να το παρακολουθώ λίγο και έτσι λίγο λίγο μου μπήκε το μικρόβιο. Ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω μία πιο υγιεινή ζωή. Ξεκίνησα με μικρότερες διαδρομές, 5χλμ. και 10χλμ. και σιγά σιγά άρχισαν να μεγαλώνουν οι διαδρομές, για να φτάσουμε στον μαραθώνιο. Το ότι κατάφερα να τρέξω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και ήταν από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ζωής μου. Μου άλλαξε τη ζωή, έγινε στάση ζωής και είδα τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
Μετά, ξεκίνησα να ξυπνάω στις 06:00 ας πούμε στις διακοπές μου για να κάνω την προπόνηση. Ακούγεται κάπως ναι αλλά είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που όταν βάζουν έναν στόχο, θέλουν να τον πετύχουν. Ήταν μία πρόκληση. Και η συγκίνησή μου όταν τερμάτισα μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν πολύ μεγάλη. Όπως και όλη η διαδρομή ήταν φοβερή. Να βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν, να σταματούν και οι υπόλοιποι να τους εμψυχώνουν. Ο μαραθώνιος θέλει στρατηγική και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες για να τερματίσει κανείς.
Έπειτα, έκανα ένα διάλειμμα από την προπόνηση αλλά δεν μπόρεσα να σταματήσω να τρέχω γενικά. Είναι η τόνωσή μου το πρωί, με βοηθάει ψυχικά. Τρέχω την παραρεμάτια διαδρομή εδώ στο Χαλάνδρι όποτε μπορώ».
Έχοντας, λοιπόν, αποκομίσει όλα τα οφέλη του τρεξίματος αποφάσισε να συνδυάσει αυτή της την αγάπη με την επιχειρηματικότητα εκμεταλλευόμενη τη θέση της στον Δήμο, όταν το 2011 ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικήξς Διακυβέρνησης και Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού:
«Προσπάθησα να ενώσω αυτή την αγάπη για το τρέξιμο με τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Ήμουν Αντιδήμαρχος Οικονομικών στον Δήμο, σε μία δύσκολη εποχή πάνω στην κρίση και ενώ ήμουν μόλις 30 ετών. Δεν ένιωθα πως κάνω κάτι άμεσα. Τότε ήταν που σκέφτηκα να διοργανώσω τον πρώτο Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου! Γίναμε ένας από τους πολύ λίγους Δήμους που έκαναν κάτι τέτοιο. Σχεδιάσαμε μία ωραία διαδρομή, προσφέραμε στον κόσμο τη δυνατότητα να αθληθεί, προσελκύσαμε νέο κόσμο. Η Δημοτική αρχή έχει κρατήσει ακόμη τον αγώνα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό και μάλιστα στις 24/9 θα τρέξουμε εκεί, με την ομάδα “Αγαπάμε το Χαλάνδρι”, που έχει το όνομα του Συνδυασμού μας».
Η συνεισφορά της στον αθλητισμό, στο πλάισιο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δεν περιορίστηκε στα όρια του Χαλανδρίου και της Αθήνας αλλά επεκτάθηκε. Η Κρίστι Αγαπητού έγινε συνιδρύτρια της πρώτης ελληνικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαχείρισης αθλητικών εκδηλώσεων «RunninGreece» και του ομώνυμου online travel agency:
«Όταν είχα αρχίσει να τρέξω, περίπου στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, πηγαίναμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό για αγώνες. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να οργανώσουμε εκδρομές στην ελλάδα με αφορμή τους αγώνες, για τρέξιμο. Ήταν, τότε, περίοδος μνημονίων και σκεφτόμασταν πως δυσκολεύεται ο κόσμος οπότε με τον αγώνα δρόμου, που είναι και τουριστικό προϊόν, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και λίγο τον τουριστικό κομμάτι και τις εποχές που είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Ήταν μία ευκαιρία να δείξουμε πως η χώρα πέρα από τα πολύ γνωστά μέρη, τα νησιά, αλλά και την ιστορία που ήδη γνωρίζουμε, έχει και άλλα να δώσει τον χειμώνα. Για παράδειγμα είχαν οργανώσει εκδρομές στο Ναύπλιο, στη Νάξο στη Φολέγανδρο και είχαν έρθει αρκετοί από το εξωτερικό, από τις ΗΠΑ, από διάφορα πανεπιστήμια έρχονταν μόνο και μόνο για τους αγώνες δρόμου. Λόγω της πανδημίας όλο αυτό σταμάτησε. Τώρα βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, θέλουμε να συνεχιστεί».
Τώρα, η Αγαπητού κατεβαίνει στις εκλογές ως Υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου με στόχο, μεταξύ άλλων, να βάλει στη ζωή των δημοτών των αθλητισμό και την αθλητική παιδεία:
«Ο στόχος μας είναι να δώσουμε βαρύτητα στον αθλητισμό, από μικρή ηλικία. Να ενταχθούν τα παιδιά σε προγράμματα αθλητισμού, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Να βελτιώσουμε την υγεία των πολιτών και βασικά να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες.
Να προχωρήσουμε στη συντήρηση και ανακατασκευή των αθλητικών υποδομών. Γνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα στα σωματεία για τον χώρο της προπόνησης των παιδιών, που ναι μεν είναι θετικό γιατί τα παιδιά βρίσκονται στον αθλητισμό αλλά δεν έχουμε χώρο στις εγκαταστάσεις. Επιθυμούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε και τους ανοιχτούς χώρους για τον χειμώνα εγκαθιστώντας μπαλόνια και σκέπαστρα ώστε να μπορούν να γίνονται προπονήσεις, πράγμα που έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλους Δήμους. Παρακολουθούμε τί κάνουν και τις καλές πρακτικές τις αναγνωρίζουμε.
Επιθυμούμε, βέβαια, να εντάξουμε κανονικά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τα άτομα με αναπηρίες. Δεν έχουν γίνει αρκετά για αυτές τις ομάδες πολιτών και θέλουμε να βοηθήσουμε στον Δήμο. Να ενισχύσουμε το ΚΔΑΠ του Δήμου, να δημιουργηθεί μία κάρτα δημότη με ειδικές παροχές. Και, βέβαια, να αναδείξουμε τις διοργανώσεις όπως τον αγώνα στη ρεματιά και γιατί να μη γίνει ο μεγαλύτερος αγώνας δρόμου της πόλης. Να γίνει ορόσημο.
Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, φυσικά, δεν λύνονται όλα τόσο εύκολα αλλά να υπάρχει σχέδιο και πλάνο και όλα θα γίνουν βήμα-βήμα».
Πρωτότυπη δημοσίευση: gazzetta.gr